Välkommen till ditt bokade besök på TungbandsKliniken.
Till TungbandsKliniken kan ni söka utan remiss då ni betalar privat och vi klipper vid symptom efter föräldrarnas önskemål och godkännande.
Det är alltid Johanna Sedeborn som utför undersökning och klipp.
Adress: Surbrunnsgatan 6, Kiropraktorcentrum, vån 2.
Parkering/lokaltrafik: Gatuparkering finns på omkringliggande gator . Smidigast för er är att ladda ner appen Parkering Göteborg.
Det är 20 min gångavstånd till Göteborgs Centralstation.
närmaste spårvagnshållplats Järntorget, Stenpiren. Ladda ner appen ToGo Västtrafik för planering av kollektivtrafik.
Besöket betalas via kort
Priset inkluderar utredning och klipp av de orala restriktioner som finns dvs kan inkludera läpp/tungband. Priset är samma oberoende om ni väljer att klippa eller ej.
Vid avbokning senare än 24h debiteras hela beloppet.
Tid: Er bokade tid är 30 minuter för undersökning och klipp, därav av högsta vikt att ni kommer pålästa då tiden annars tas från annan patient.
Ni fyller i era uppgifter här och vi sparar inga personuppgifter digitalt.
Information före ert besök:
Det är viktigt att ni fått bra amningsrådgivning så att ni uteslutit att era symptom inte orsakas av otillräcklig amningsrådgivning. En god amningsrådgivning kan man få av någon som är amningsspecialist på amningsmottagning eller BVC.
Läkare eller BVC sköterska som utreder skall ha specifik amningsutbildning och kunskap inom symptomgivande kort läpp/tungband för att kunna ställa diagnos. Det är mycket vanligt att vården uttalar sig utan korrekt kunskap.
De skall ha undersökt barnet utefter specifik mall, om de bara tar en titt i munnen och ser om barnet kan räcka ut tungan så är de tyvärr inte kompetenta att göra en bedömning.
Efteren bodyworker kan också ställa korrekt diagnos.
Mall för undersökning:
https://kunskapsstodforvardgivare.se/omraden/oron--nas--och-halssjukdomar/regionala-riktlinjer/bedomning-behandling-och-uppfoljning-av-barn-0-6-manader-med-symtomgivande-kort-tungband
Om ingreppet:
Att klippa tungbandet innebär att vi öppnar i bindväven under tungmuskeln och löser tungmuskeln så att barnet får möjlighet till optimerad oralmotorik. Vi avlägsnar ingen vävnad utan öppnar bindväven med hjälp av specialutformad sax och en spatel.
På samma sätt öppnar vi bindväven som håller tillbaka överläppen, det sk läppbandet om det är nödvändigt för att ge barnet möjlighet till vakuum vid matning.
Klippet är över på några sekunder och barnet tröstas på ett par minuter efter klipp.
Det blöder endast någon milliliter men ser otäckt ut för er föräldrar. Blödning som inte avstannar vid behandlingen behandlas på samma sätt som en lättare näsblödning, det händer vid ca ett till två fall per år. Tänk på att det kan komma någon droppe blod på era och barnets kläder.
Infektion är extremt sällsynt och det finns inga inrapporterade fall i skandinavien.
Alla barn ser olika ut i munnen och klippet anpassas efter just ert barns förutsättningar men vi lägger alltid ett diamantklipp och öppnar maximalt för bästa resultat.
Ge gärna en supp alvedon 60mg (stikkepiller paracet) en timma före behandlingen här på kliniken om barnet väger 3kg eller mer som smärtlindring.
Eftervård:
Första dygnet kan barnet ibland vara ovan vid sitt nya sätt att röra tungan och kan då vara ledsen och inte hitta teknik för att suga. Det går vanligtvis över efter första dygnet.
Första dagarnas vård:
- Starta med “strykning av sårytan” först 6 timmar efter ingreppet. Strykning: Stryk sårytan lätt nedifrån och upp med din finger och lite kokosolja på fingret om det är svårt att komma åt. Detta på båda klippen om barnet har tung och läppbandsklipp.
- Morgonen efter ingreppet startas stretchingen “ gaffeltrucken”länk nedan. Det kan under de första dygnen förekomma blödning vid ett par tillfällen igen. Vid blödning från klippet försök att mata barnet.
- Ge vid behov smärtstillande enligt anvisning. Inte alla barn behöver smärtstillande.
- Barnet sväljer det blod som kommer och det är helt ofarligt och kan lämna svarta fragment i barnets avföring.
- Om barnet matvägrar första dygnet så mata med tesked, det är ovanligt men händer ibland och blir bättre dag två.
- För bästa effekt boka besök för fortsatt amningsrådgivning hos IBCLC/barnmorska på amningsmottagning samt hos kiropraktor med erfarenhet av barn.
Podd om tungband där Johanna medverkar som expert:
https://open.spotify.com/episode/7IScAsC0rh9ezVbDgPhnhl?si=icj3xUt-T5-
Instruktioner kring eftervård:
https://drghaheri.squarespace.com/aftercare?fbclid=IwAR216cDig1uGkU04cw-LP8hjv9ccMAmfZGFlv6kYkwtp22M_Sgmqlq_bYzM
Alternativ video på eftervård:
https://vimeo.com/518192415?fbclid=IwAR3reFY6QTkUBK9Er6f78rmQUyxmZvRpUezVRIqaGhIHyOb5Ffx10R4iZ-
Du kan inte göra fel eller skada ditt barn i eftervården då alla barn läker individuellt, felet uppkommer om du inte gör något alls!